8 Mart 2009 Pazar

Kuzey Kampus'te Asistan Eylemi: "Piyasaya Teslim Olmayacağız!"



5 Mart 2009 günü saat 14:00'de BÜ Kuzey Kampus önünde toplanan Boğaziçi Üniversitesi araştırma görevlileri "Piyasaya Teslim Olmayacağız!" dediler. Öğretim üyeleri, idari çalışanlar ve öğrencilerin de desteklendiğ, yaklaşık 50 kişinin katıldığı eylemde BÜ Araştırma Görevlileri Kurulu ilan edildi.

Kurul adına konuşan Yasin Kaya iş güvencesi olmaksızın akademik özerklikten, özgür bilimden söz edilemeyeceğini savunduklarını belirterek şöyle konuştu:

"Boğaziçi asistanları olarak hiçbirimizin iş güvencesi yok. Araştırma görevlilerini burslu öğrenci statüsüne indirgeyen 2547 sayılı kanunun 50d namlı maddesiyle istihdam ediliyoruz. Bu maddeyle, akademik özgürlükten söz etmenin bile güç olduğu ülkemizde, her yıl uzatılıp uzatılmayacağı kesin olmayan bir sözleşme ile istihdam edilmekteyiz.
Hiçbirimizin belirli bir iş tanımı yok. Yükseköğretim kanunun ilgili maddesi de buna zemin hazırlıyor. Çalışma yaşantımız amirlerimizin; kendi fikirlerimizi ifade etmek, eleştirel tutum almak, özgürce bilim üretebilmek hocalarımızın iyi niyetine bağlı."

Üniversiteleri ticarethanelere dönüştürmek isteyenlerin önünde duracaklarını belirten Kaya konuşmasına şu şekilde devam etti: "Otoriter kurumlarıyla üniversitelerimizi piyasalaştırmak isteyenler gözlerini bizlere, kamu çalışanı olan araştırma görevlilerine de diktiler. Bizler maaşları Türkiye vatandaşlarının vergileriyle ödenen genç bilim insanlarıyız. Piyasanın değil bilimin hizmetindeyiz. Üniversitelerimizi ticarethanelere, öğrencileri müşterilere ve bizleri bakkal çıraklarına dönüştürmek isteyenlere müsade etmeyeceğiz. Piyasaya teslim olmayacağız!"

Eylemde "Yaşasın asistan dayanışması", "Yılgınlık yok, direniş var", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Ferman YÖK'ün üniversiteler bizimdir", "Her yer Beyazıt, Her Yer Direniş", "Gemileri yaktık, geri dönüş yok", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.

Öğrencilerin de söz alıp araştırma görevlilerine destek verdikleri eylemin ardından araştırma görevlileri İÜ Merkez Kampus'undeki eyleme katılmak üzere yola çıktılar.

(50-d.blogspot.com)

Hiç yorum yok: